Przejdź do treści Przejdź do menu
Herb + graficzny przycik do przejścia do eurzad.jedlinazdroj.eu
Logo Jedliny Zdrój + graficzny przycisk do przejścia do eturystyka.jedlinazdroj.eu
Logo BIPu + graficzny przycisk kierujący do strony bip.jedlinazdroj.eu

Aktualności

Efekty rewitalizacji są widoczne na każdym kroku.

Opublikowano: 13.05.2019

W ubiegłym roku w naszym mieście prowadzony był szeroko zakrojony program rewitalizacji, noszący nazwę „Rewitalizacja przestrzeni publicznej i niezagospodarowanych podwórek w uzdrowiskowej części miasta Jedlina-Zdrój”.

Projekt, którego wartość wyniosła blisko 3 miliony złotych, został podzielony na dwie części. Część pierwsza nosiła nazwę:  „Przebudowa i modernizacja przestrzeni i zieleni miejskiej”, część druga: „Przebudowa i modernizacja budynków”. Warto zaznaczyć, że Gmina Jedlina-Zdrój na realizację tego projektu otrzymała dofinansowanie w ramach umowy podpisanej z Instytucją Pośredniczącą Aglomeracji Wałbrzyskiej.
 
Głównym celem tego projektu była poprawa estetyki i funkcjonalności przestrzeni publicznej, poprawa dostępności do obiektów publicznych dla osób niepełnosprawnych oraz zagospodarowanie zdegradowanych budynków i nadanie im nowych funkcji, a także wzrost poziomu usług ogólnomiejskich. W ramach prowadzonych działań uporządkowana została przestrzeń miejska, powstały nowe miejsca parkingowe, nowe ścieżki spacerowe, pojawiły się nowe nasadzenia, Al. Niepodległości została zmodernizowana, wejście do budynku Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju zostało przebudowane i dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych, a pawilon handlowo-usługowy przy ulicy Sienkiewicza 1 przeszedł gruntowy remont.
 
Dodatkowo wyremontowany został budynek rozlewni wód mineralnych i piwa przy ulicy Poznańskiej. Teren u zbiegu ulic Sienkiewicza i Lipowej został zagospodarowany, powstały tam nowe miejsca parkingowe, podobnie jak przy Domu Zdrojowym. Oba parkingi zostały połączone chodnikiem. Przy pl. Zdrojowym 6 również powstał parking. Pobocza wzdłuż ulicy Sienkiewicza zostały zagospodarowane, a pomiędzy Słoneczną Promenadą a Parkiem Linowym utwardzona została ścieżka i wybudowano schody.

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja: e-Instytucja